Βρέθηκε το αρχαιότερο γραπτό απόσπασμα της Οδύσσειας

iimg_0765-thumb-large (1)

Σημαντικό εύρημα ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και, συγκεκριμένα, κατά τη διεξαγωγή της επιφανειακής – γεωαρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό της Ολυμπίας βρέθηκε πήλινη πλάκα με εγχάρακτη επιγραφή.

Πιο αναλυτικά, το εύρημα εντοπίστηκε κοντά στο ιερό της Ολυμπίας όπου βρίσκονται και  κατάλοιπα της ρωμαϊκής εποχής. Η πήλινη πλάκα συντηρήθηκε στο εργαστήριο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας και αποκαλύφθηκε ότι διασώζει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (λόγια του  Οδυσσέα προς τον Εύμαιο, τον πιστό χοιροβοσκό του που τελικά τον οδήγησε στο παλατι σαν ζητιάνο). Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή της ερευνητικής ομάδας, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. (μπορείτε να διαβάσετε εδώ όλη την ραψωδία ξ)

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, εφόσον αυτή η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί κατά τη συστηματική μελέτη της επιγραφής που έχει ήδη αρχίσει, τότε η πήλινη πλάκα θα διασώζει ίσως το παλαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως και αποτελεί πέραν της μοναδικότητάς της, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.

Η ανωτέρα έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας» και διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης – Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με τους καθηγητές Franziska Lang, Birgitta Eder, Andreas Vött και Hans-Joachim Gehrke του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και των Πανεπιστημίων Darmstadt, Tübingen και Frankfurt am Mainz.

Δυστυχώς δεν μας δόθηκε το ακριβές κείμενο και δεν ξέρουμε σε ποιες αράδες της ραψωδίας αντιστοιχεί

Πηγή: www.presspublica.gr

Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Tags: , ,   /   0 Σχόλια   /   11-07-2018

Αφηστε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.