Νέα απεικόνιση του Ιησού απο το 500 μ.Χ.

DsBTO85X4AA0wTN

Μια αγιογραφία ηλικιας 1500 ετών απεικονιζει τον Ιησού με μακριά μύτη και σπαστά, κατσαρά μαλλιά, σε μια εγκαταλελειμμένη βυζαντινή εκκλησία στην Σίτβα, στην έρημο Νεγκέμπ του νοτίου Ισραήλ.

Η εκκλησια είναι γνωστη εδώ και 150 χρονια, αλλά πρόσφατα ένας ειδικός κατάφερε να διακρινει στην τοιχογραφία την εικόνα  του Ιησου που δεν μοιάζει στην παραδοσιακή απεικονιση με τα μακριά  μαλλιά και τη γενειάδα, αφού εξάλλου είναι παιδί ή έφηβος.

Η ζωγραφιά, που δεν συντηρήθηκε εξαρχης σωστά, είναι πάνω απο την πηγή του βαπτίσματος και μάλλον απεικονιζει το παιδι Ιησου στα χέρια του Ιωαννη του Βαπτιστή.

Οι αρχαιολόγοι, επειδή η εκκλησία είχε βρεθεί πολύ εγκαταλελειμμένη, δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τις απεικονίσεις που κρύβονταν κάτω απο τις μεγάλες φθορές του χρόνου και της καυτής ερήμου.

Οπως γράφουν οι ερευνητές, δεν υπάρχει αρχαιότερη εικόνα του Χριστου απο την βάπτιση του από την προ εικονοκλασιας περίοδο του Βυζαντιου. Ομως η εικονα δεν ηταν ορατή παρά μόνο στον ειδικό. 

Η αρχαιοτερη απεικονιση στη Συρία

Η αρχαιότερη απεικονιση του Ιησου που έχει βρεθει, χρονολογείται στο 250 μ.Χ. και βρέθηκε στην εκκλησια  Dura-Europos στη Συρία και τα φρέσκο που βρέθηκαν εκεί μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Πηγή: www.presspublica.gr

Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Tags:   /   0 Σχόλια   /   17-11-2018

Αφηστε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.