Βρήκαν «δαχτυλίδι» του Πόντιου Πιλάτου με ελληνικά γράμματα

1.6699356.3607569147

Δημοσίευμα της ισραηλινής αρχαιολογικής επιθεώρησης Haaretz  και του εντύπου Israel Exploration Journal αναφέρει ότι βρέθηκε δαχτυλίδι που κατά πάσα πιθανότητα αποτελούσε σφραγιδόλιθο του Ποντίου Πιλάτου και το όνομα αυτό  είναι γραμμένο στα ελληνικά.

Να διευκρινίσουμε ότι τότε η ελληνική γραφή και γλώσσα ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην ανατολική και κεντρική Μεσόγειο -ήταν κάτι σαν τα αγγλικά της σημερινής εποχής (Μετά το 300 μ.Χ. αντικαταστάθηκαν από τα λατινικά, μα όχι παντού ούτε για πολύ, καθώς τα ελληνικά έγιναν και πάλι επίσημη γλώσσα, αυτή τη φορά του Βυζαντίου)

Με το σφραγιδόλιθο σφραγίζονταν και επισημοποιούνταν τα σημαντικά έγγραφα.

Το δαχτυλίδι ήταν μεταξύ εκατοντάδων μικροαντικεμένων που είχαν βρεθεί το 1970 στο κυβερνείο του Ηρώδη αλλά μόλις πρόσφατα πέρασε από το ειδικό μηχάνημα που  «διαβάζει» λεπτομέρειες. Είναι χάλκινο και φέρει τα γράμματα που βλέπετε στη φωτογραφία ΠΙ στη μια πλευρά και ΛΑΤΟ στην άλλη. Η διαφορετική θέση των γραμμάτων, άλλα οριζόντια και άλλα κάθετα, μπορεί να ήταν είδος κώδικα για να μην αντιγράφονται-πλαστογραφούνται εύκολα οι σφραγιδόλιθοι ή και να οφείλεται σε λάθος, καθώς οι καλλιεργημένοι της εποχής εκείνης ήθελαν να λένε ότι γνώριζαν καλά ελληνικά, όμως αυτό δεν ίσχυε πάντα.

Η επιγραφή στο δαχτυλίδι περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός αγγείου κρασιού, γύρω από το οποίο αναγνωρίστηκε ελληνική γραφή που μεταφράστηκε ως «Πιλάτος».

Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο 5ος έπαρχος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας και πιθανότατα ο πιο σημαντικός. Κυβέρνησε  ως το 36 μ. Χ.

Επειδή δεν είναι γνωστό άλλο ιστορικό πρόσωπο με κυβερνητική θέση την εποχή εκείνη με το όνομα Πιλάτος, οι αρχαιολόγοι είναι σχεδόν απόλυτα σίγουροι  ότι πρόκειται για σφραγιδόλιθο του γνωστού Πόντιου Πιλάτου, που ένιψε τας χείρας του.

Σύμφωνα με την Haaretz, υπάρχει ένα ακόμα αρχαιολογικό εύρημα στο Ισραήλ που φέρει το όνομα Πιλάτος και το οποίο επίσης αποδίδεται στον ίδιο Ρωμαίο κυβερνήτη. Επιπλέον, τη δεκαετία του 1960, ο καθηγητής Φόρστερ βρήκε μια πέτρα με χαραγμένο πάνω της το όνομα αυτό. Όμως δεν έχουμε φωτογραφίες αυτών των αντικειμένων.

Πηγή: www.presspublica.gr

Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Tags:   /   0 Σχόλια   /   03-12-2018

Αφηστε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.