Α.Ζέρβας

Zervas

Διδάσκει: Λογοτεχνία και Αλήθεια

Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1953. Σπούδασε στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Οι δύο μεταπτυχιακές του εργασίες αφορούσαν στη «Λειτουργία της αναπαράστασης στα Pisan Cantos του Εζρα Πάουντ» και στα «Προβλήματα των ευρωπαϊκών πρωτοποριών του 20ού αιώνα: Ιμαγισμός και Βορτικισμός», αντίστοιχα. Το 1978, άρχισε τη διδακτορική του διατριβή, υπό τὴ διεύθυνση του Henri Meschonnic, με θέμα: Η μετάφραση ως δομική δύναμη των Cantos του Έζρα Πάουντ, η οποία έμεινε ατέλειωτη.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία 1980-1982, διετέλεσε σύμβουλος διευθύνσεως του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των πολιτιστικών θεμάτων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 1984, εισήλθε στο μεταφραστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (CESE) στις Βρυξέλλες. Αφυπηρέτησε τον Μάρτιο 2015 και είναι πλέον δημότης Αθηναίων.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1972 με δύο ποιητικές συλλογές,  ουσιαστικώς όμως το πρώτο του βιβλίο ήταν Η Ανάσταση της Κυρά Τσίνης, Καστανιώτης 1983. Ακολούθησαν πολλά ποιητικά  έργα, δοκίμια, μελέτες και εισηγήσεις σε συνέδρια και συμπόσια. Συνεργάστηκε με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής του, αρχής γενομένης από τη Συνέχεια (1973), και συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών Χώρα (1978- 1079) και Ίνδικτος (1995-1999) . Επί σειρά ετών τακτικός συνεργάτης της Κυριακάτικης Καθημερινής και της Κυριακάτικης Αυγής. Μετέφρασε πολλούς ξένους ποιητές, φιλοσοφικές και φιλολογικές μελέτες. Τα ‘Ασματα της Πίζας του Έζρα Πάουντ ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Μετάφρασης 1996.

Τελευταία βιβλία του:

–        Μανουὴλ Σκριβᾶ τοῦ μεταφραστοῦ  Carmen et Error, Περισπωμένη 2017

–        Μονοὶ Λόγοι – Δοκίμια, ἄρθρα καὶ συνομιλίες, Περισπωμένη 2017

 

 

Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Α.Ζέρβας   /   16-05-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια.