Μ. Ε. Βιντιάδης

Vintiadis

Διδάσκει: Πολιτιστικό Ρεπορτάζ

    Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μηνάς Ε. Βιντιάδης γεννήθηκε το 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κάσο και από τα 16 του ζει στην Αθήνα.

  • ΣΠΟΥΔΕΣ: Δημοσιογραφίας.

Επί τρία χρόνια (1991-1994, Παρίσι- Ντάρμσταντ) παρακολούθησε τα σεμινάρια της IFRA (σχεδιασμός εφημερίδων-περιοδικών). Σήμερα σπουδάζει Ελληνικό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

  • ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ: Ξεκίνημα: εφημ. «Ελεύθερη Γνώμη» και «CΟSMOPOLITAN». Στη συνέχεια, επί 27 χρόνια εργάστηκε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, στο «ΒΗΜΑ» πρώτα (1984) και στα «ΝΕΑ» από το 1986 έως το τέλος του 2011.

        Υπεύθυνος ύλης, (1984- 1990), υπεύθυνος των εβδομαδιαίων πολιτιστικών ενθέτων, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος (1991-1995), υπεύθυνος των εκδόσεων Βορείου Ελλάδος («Αγγελιοφόρος», «Ζω στη Θεσσαλονίκη», 1995-2000), διευθυντής στο περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», (2000-2005), διευθυντής Ειδικών Εκδόσεων (2005-2011). Επί πέντε χρόνια υπεύθυνος για τον διαγωνισμό Μαθητικών Εφημερίδων των «ΝΕΩΝ» και των σχέσεων της εφημερίδας με τη νεολαία. Σύμβουλος Έκδοσης στο περιοδικό «STATUS», ( 1990-1992). Έχει σχεδιάσει εφημερίδες της περιφέρειας .

  • Σήμερα είναι αρθρογράφος στο πολιτιστικό ένθετο «ART» της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ».
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Για 30 χρόνια είχε εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα. 6 χρόνια (1995-2000) αρχισυντάκτης στην τηλεόραση της NOVA, στην εκπομπή «VIP» του Γιώργου Παπαχρήστου. Έχει επιμεληθεί τα κείμενα στο ντοκιμαντέρ της Βουλής για τα Δωδεκάνησα, (σκηνοθεσία Δημ. Βερνίκος).

 

  • ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ: Μυθιστορήματα: «Τι είπα στην Κλαούντια», (1996, Λιβάνης) «Οι τρεις Μαρίες», (1999, Λιβάνης), «Το δεξί πόδι του θεού» (2004, Ελληνικά Γράμματα) «Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη;» 2015, Τόπος. Διηγήματα:  «Ο Δράκος κόκορας» ( 2006, Ελληνικά Γράμματα). Συμμετοχή σε πολλές συλλογές διηγημάτων (Κέδρος, Μεταίχμιο, Σαβάλας κ.α.), δημοσιεύσεις σε όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά περιοδικά (Λέξη, Δένδρο, Εντευκτήριο, Δέκατα,  Εξώπολις κτλ). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά.


   ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ως  υπεύθυνος Ειδικών Εκδόσεων των «ΝΕΩΝ», έχει σχεδιάσει κι   επιμεληθεί περισσότερα από 100 βιβλία και εκδόσεις ποικίλης θεματογραφίας.

  • ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: «Ο Κάτω Παρθενώνας», ΚΘΒΕ, Οκτώβριος  2015 ,σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου, ‘‘Tattooland’’, Οκτώβριος  2017, στο «Αγγέλων Βήμα’’, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου, σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά.
  • ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ: Έχει επιμεληθεί πολλές εκδόσεις δίσκων από «ΤΑ ΝΕΑ» και τον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» σε συνεργασία με όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες. Μέσω των εντύπων του ΔΟΛ έχει κάνει πρωτογενείς εκδόσεις CD για φιλανθρωπικούς σκοπούς:

       Νταλάρας-Σάπλιν για τη UNICEF,

      Δημοτικά για τη διάδοση της Εθνικής Μουσικής,

      Κάρμεν Ρουγγέρη Παιδικά Χωριά SOS,

      Ίδρυμα Βενιζέλου, Ίδρυμα  Γ. Παπανδρέου,

       Ιστορία της Κρητικής Μουσικής,  κι άλλα πολλά.

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Από εξαετίας μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, αν. μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Σχολείον», της Ειρήνης Παπά,  μέλος της Εταιρείας για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», με την Βάσω Παπαντωνίου και τον Βασ. Βασιλικό. Ιδρυτικό μέλος της Θύρας Τέχνης Παιανίας, σωματείου με πλούσια δράση στην Ανατολική Αττική,  Σύμβουλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.


       Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια, συμπόσια και παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες για κάλυψη γεγονότων, πολιτιστικού, κυρίως, περιεχομένου.

  • ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: Διδάσκει σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής. Για τρία χρόνια κάθε Δευτέρα έκανε-εθελοντικά- μαθήματα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες του Σχολείου Ηρακλείου Αττικής.

       Το 2015 δίδαξε, μαζί με άλλους τρεις συγγραφείς, στο σεμινάριο του Εθνικού Θεάτρου «Γράψε το έργο σου». Το 2017 δίδαξε στο σεμινάριο  συγγραφής θεατρικού έργου του Ιδρύματος Κακογιάννη. Τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει κάθε Ιούλιο στο Θεατρικό Αντίσκηνο που διοργανώνεται στη Θάσο, από τον Δήμο του νησιού και τη Σχολή Θεάτρου «Δήλος», της Δήμητρας Χατούπη.

  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΕΧΝΗ: Δίδαξε  «Πολιτιστικό Ρεπορτάζ» την περίοδο 2014-15 και με την ομάδα που το παρακολούθησε δημιούργησαν τον  ιστότοπο πολιτιστικής θεματογραφίας  FermouART, από τα καλύτερα του είδους σήμερα.
Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μ. Ε. Βιντιάδης   /   02-07-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια.