Σεμινάριο Πολίτες και πόλη

Σεμινάριο Ιστορίας

Πολίτες και πόληΠολίτες και πόλη

…………………………………………….

Συχνότητα:
Διάρκεια: 11 εβδομάδες

Εισηγητές: Κώστας Θεολόγου

Πώς θα σώσουμε την κατεστραμμένη Αθήνα και την νεοελληνική πόλη
                                            

    Αναζητώντας τη σχέση πολίτη, χώρου και δημοκρατίας

Πώς η «Αθήνα, διαμαντόπετρα, της Γης το δαχτυλίδι» έγινε άσχημη; Πώς η πόλη που τραγούδησαν γενιές και γενιές, «Αθήνα, χαρά της γης και της αυγής, λευκό γαλάζιο κρίνο», έγινε μια πόλη που μας απωθεί και μας στενοχωρεί; Την κακοποιήσαμε, την αλλοιώσαμε και ζούμε κάθε μέρα τα αποτελέσματα.

Ξέρουμε πώς και ποιοι κατέστρεψαν την Αθήνα. Ξέρουμε όμως και τον τρόπο να  την σώσουμε και να αποκαταστήσουμε την γοητεία της, πώς θα βάλουμε ένα λιθαράκι για την σωτηρία της;

Αυτά είναι τα θέματα που αναπτύσσονται στο σεμινάριο, μεταπτυχιακού επιπέδου, του καθηγητή φιλοσοφίας του ΕΜΠ Κώστα Θεολόγου. Ένα σεμινάριο για όλες κι όλους που ενδιαφέρονται για την Αθήνα, την πόλη και πρωτεύουσα, για όλους όσοι   ενδιαφέρονται για την ποιότητα της ζωής τους και της ζωής των συνανθρώπων τους.

Όλος ο ελληνικός πολιτισμός είχε, ως άξονά του, την πόλη και τους κατοίκους της, τους πολίτες της, που πολίτευμα της ήταν η δημοκρατία, ο δήμος, πάλι οι πολίτες δηλαδή. Πώς λοιπόν φτάσαμε σήμερα στο σημείο να περιφρονούμε την άρρηκτη διασύνδεση των εννοιών: «πόλη-πολίτης-πολιτισμός», δηλαδή τον ίδιο τον εαυτό μας και την ίδια μας την ζωή;

Πώς ανεχόμαστε να ζούμε στην Αθήνα ή σε μια οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη νεοελληνική πόλη που καταστρέφουμε εμείς οι ίδιοι και που φαίνεται πως δεν αγαπήσαμε ποτέ; Κυρίως, όμως, πώς μπορούμε να ξαναδώσουμε έναν δημόσιο χαρακτήρα στις πράξεις μας μέσα στην πόλη, πώς θα ξανασεβαστούμε με έργα και με πράξεις την πόλη, τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο χαρακτήρα της; Πώς θα σεβαστούμε τον δήμο,  πώς θα σεβαστούμε το δημόσιο, την ίδια την Δημοκρατία;

Όλα ξεκινάνε από τον Δήμο και καταλήγουν στον Δήμο, ως μια res publica. της.

   Από τη θεωρία στην πράξη.

        Στο πλαίσιο του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνεται μια βιωματική έρευνα πεδίου, με εξοπλισμό καταγραφής εικόνας και ήχου, σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, ώστε να καταγραφούν τα φαινόμενα που συζητούνται στο σεμινάριο. Θ’ ακολουθήσουμε την διαδρομή απ’ την Αρχαία Αγορά, στην Πνύκα και σε μια πλατεία της σύγχρονης Αθήνας, για να συζητηθούν/αναδυθούν επιτόπου τα προβλήματα. Το σεμινάριο θα επεξεργασθεί κριτικά τις έννοιες και τις καταγραφές αυτής της τεκμηρίωσης και θα τις σχολιάζει σε επόμενη συζήτηση -και σε σχέση με  τον κοινόχρηστο χώρο και την  σημασία του στην αστική ζωή, μετά το 1980.

Οι συζητήσεις συνοδεύονται από οπτικό υλικό, ολιγόλεπτα φιλμάκια εποχής από ευρωπαϊκές πόλεις, και από φωτογραφίες της Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα, ώστε να εντοπιστούν και οι τεχνολογικές παράμετροι του αστικού χώρου της νεοτερικότητας, πάντα σε σύγκριση με την υλικοτεχνική και θεσμική πραγματικότητα της νεότερης Ελλάδας.

Στους μαθησιακούς στόχους του σεμιναρίου περιλαμβάνονται επίσης: η εξοικείωση με την  ιστορία της εδαφικής ενοποίησης της Νεότερης Ελλάδας, ο εντοπισμός των τεχνολογικών χαρακτηριστικών μιας πόλης, η μελέτη των ανοικτών δημοσίων χώρων ως πλαίσιο καλλιέργειας της ιδιότητας του πολίτη και η εξοικείωση με το φαινόμενο (ιδιώδημον) που συνοψίζει την απροσδιοριστία των ορίων ιδιωτικού και δημοσίου χώρου στην Ελλάδα και, βέβαια, η ανακάλυψη των αισθήσεων που αναδύει η πόλη για το χρήστη της.

Πόλις-πολίτης-πολιτισμός, ας τους ξαναχαρίσουμε νόημα και πνοή με τις πράξεις μας!

 

Εκδήλωστε ενδιαφέρον για αυτό το σεμινάριο

Σας προτείνουμε να δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Ονοματεπώνυμο*:

Email*:

Τηλέφωνο κινητό & σταθερό*:

Ενδιαφέρομαι για το σεμινάριο*:

Επίσης ενδιαφέρομαι για:

Από που μάθατε για αυτό το σεμινάριο;ίντερνετ έντυπη διαφήμιση φίλους 

Σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια.