μουσειο εθνικης αντίστασης

 

Ίδρυμα Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

στις Ναζιστικές φυλακές επί της οδού Κοραή 4!

Τιμώντας την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί (12-10-1944), η Ανοιχτή Τέχνη διοργανώνει διαδικτυακή εκστρατεία, μέσω του avaaz, για την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στις ναζιστικές φυλακές στην οδό Κοραή 4, στην Αθήνα.
 Παρακαλούμε πολύ να ενισχύσετε την εκστρατεία μας υπογράφοντας απλώς το αίτημά μας προς την κυβέρνηση.

 

Οι προτάσεις της «Ανοιχτής Τέχνης» 

1) Να εγκαινιασθεί επίσημα ο χώρος, παρουσία όλης της ηγεσίας της χώρας, πρέσβεων, επισήμων της ΕΕ κ.λπ.

2) Να κατατίθενται στεφάνια στις επετείους, αρχής γενομένης από την 12 Οκτωβρίου, ημερομηνία απελευθερώσεως των Αθηνών, και την 28η Οκτωβρίου. Να ενταχθεί ο χώρος στο πρόγραμμα όλων των ξένων επισήμων που επισκέπτονται την Ελλάδα.

3) Να διαμορφωθεί κατάλληλα η είσοδος, τοποθετώντας εμφανή επιγραφή και κατάλληλη πόρτα: πρόκειται για μικρό ναζιστικό στρατόπεδο.

4) Αντί της ασαφούς ονομασίας: «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944», να ονομασθούν: «Ναζιστικές Φυλακές Κομμανττούρ».

5) Να αναρτηθούν στους τοίχους, καθώς κατεβαίνουμε στα υπόγεια, φωτογραφίες της Βούλας Παπαιωάννου με τα σκελετωμένα παιδιά της Κατοχής και φωτογραφίες από την Αντίσταση των Κώστα Μπαλάφα και Σπύρου Μελετζή. Να καλυφθεί, με ψευδότοιχο, το άνοιγμα και η σκάλα που οδηγούν στον κινηματογράφο «’Αστυ», ώστε να μην διασπάται ο χώρος και η προσήλωση των επισκεπτών-προσκυνητών.

6) Να ανεγερθούν εκ νέου τα αποπνικτικά (1 x 1.50;) κελιά της απομόνωσης στον α΄ όροφο, που γκρέμισαν αδικαιολόγητα μετά τον πόλεμο, αλλά φαίνονται τα ίχνη τους.

7) Τα ανοίκιαστα παράλληλα υπόγεια, που βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του κτηρίου, να μετατραπούν σε μουσειακό χώρο εκθέσεως φωτογραφιών, αντικειμένων της Αντίστασης κλπ. Τα υπόγεια-φυλακές με τα παράλληλα υπόγεια συγκοινωνούν μεταξύ τους, στην «πλάτη» της κινηματογραφικής αίθουσας «’Αστυ».

8) Να χρησιμοποιείται το σινεμά «’Αστυ», μέχρι τις 4μμ., για την προβολή ντοκυμαντέρ και σχετικού κινηματογραφικού υλικού.

9) Να δημιουργηθεί πλήρως ενημερωμένη βιβλιοθήκη για την Αντίσταση, με ελεύθερη πρόσβαση σε ερευνητές, μελετητές, επισκέπτες.

10) Να ανεγερθεί Ηρώο στον πεζόδρομο, κοντά στην είσοδο.

11) Να τοποθετηθούν κατευθυντήριες πινακίδες στην πόλη, και ειδικά κοντά στις φυλακές και στο μετρό (σταθμός Πανεπιστήμιο), αφού δεν προνόησαν να ενώσουν απευθείας το μετρό με τις φυλακές. Να συμπεριλαμβάνεται ο χώρος στους τουριστικούς και ιστορικούς οδηγούς των Αθηνών.

12) Να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, καθημερινώς, όπως τα Νταχάου, ΄Αουσβιτς κ.λπ., που δέχονται εκατομμύρια επισκεπτών-προσκυνητών ετησίως.

13) Να αναλάβει οριστικά την ευθύνη και την λειτουργία των φυλακών η Πολιτεία.

14) Να αφαιρεθούν από τον προθάλαμο των φυλακών φωτογραφίες με την προπολεμική διοίκηση της εθνικής ασφαλιστικής (!).

15) Να καλυφθεί ο όποιος ελεύθερος χώρος με κουρτίνες και ψευδότοιχους.

16) Να αξιοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα για ανάδειξη ιστορικών χώρων.