Αρχαιολογικές περιηγήσεις , με την Κατερίνα Σέρβη

Η περιπέτεια της Αρχαιολογίας!

κατερινα σερβη αρχαιολογία

Δια ζώσης: κάθε Πέμπτη 20:00 – 22:00
Διάρκεια: 12 εβδομάδες, 12 μαθήματα, 3 μήνες
E-learning για όλη την Ελλάδα! Δια ζώσης στο Σύνταγμα!
Η Ανοιχτή Τέχνη σας παρέχει Βεβαίωση Σπουδών!

Η Περιπέτεια της Αρχαιολογίας!

Τι είναι η αρχαιολογία; Μια περιπέτεια του νου που μας συνδέει με ανθρώπους του παρελθόντος, τα επιτεύγματά τους, τα υλικά τους κατάλοιπα, τις σημαντικές και ασήμαντες στιγμές της ζωής τους.

Στα 12 αυτά σεμιναριακά μαθήματα θα φορέσουμε τα γυαλιά του αρχαιολόγου και θα περιηγηθούμε σε μεγάλους και μικρούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας για να τους περιεργαστούμε, να τους αναλύσουμε, να τους σχολιάσουμε και, πάνω απ’ όλα, να τους αγαπήσουμε. Θα επιχειρήσουμε επίσης να νιώσουμε κάτι από τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτούς αλλά και από τους ανθρώπους που τους ανακάλυψαν, σε νεότερες εποχές, και τους ανέσκαψαν.

Στην τελευταία συνάντηση θα περπατήσουμε νοερά και στις πέντε ηπείρους, για να παρατηρήσουμε τι συνέβαινε ανά εποχή σε ολόκληρο τον πλανήτη, και να εντοπίσουμε κάποιους από τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους σπουδαίων λαών όπως οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι, οι Χμερ, οι Ίνκας και οι Ινδιάνοι Πουέμπλο.

Αρχαιολογία 

Αρχαία Αθήνα – Ακρόπολη

Μια βόλτα στην αρχαία Αθήνα: θα περπατήσουμε στην αγορά της, στα νεκροταφεία της, και φυσικά θ’ ανέβουμε στην Ακρόπολη για να ανακαλύψουμε κάποια από τα αινίγματά της, λυμένα και άλυτα. Κι ακόμα θα δούμε πώς συνδέεται η αρχαιολογία με την ιστορία μέσα από τυχαία ευρήματα, όπως οι δεσμώτες του Φαλήρου.

Αττική

Από την Ελευσίνα στο Σούνιο και από το Λαύριο και το Θορικό στο Αμφιάρειο του Ωρωπού, η Αττική είναι γεμάτη αρχαιολογικά διαμάντια, κάποια διάσημα, άλλα άγνωστα σχεδόν. Ας τα ανακαλύψουμε!

Μινωική Κρήτη

Μινωικός πολιτισμός: ο αρχαιότερος ευρωπαϊκός πολιτισμός και ένας από τους πιο μυστηριώδεις και γοητευτικούς ολόκληρου του πλανήτη. Τι συνέβαινε στην τόσο οικεία σε εμάς Κρήτη πριν από 3,5 χιλιετίες; Οι απαντήσεις που δίνει η αρχαιολογία είναι αρκετές αλλά οι ερωτήσεις, μάλλον, πολύ περισσότερες…

Προϊστορικές Κυκλάδες

Οι μυστηριώδεις μαρμάρινες προϊστορικές κυκλαδίτισσες δεν λείπουν από καμία ιστορία της τέχνης. Ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τις δημιούργησαν και ποια άλλα υλικά κατάλοιπα άφησαν στα νησιά που σήμερα βρίθουν από τουρίστες; Κύριος σταθμός της περιήγησής μας η Πομπηία του Αιγαίου: το Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Μυκήνες

Υπάρχουν οι Μυκήνες, η Τροία, ο βασιλιάς Αγαμέμνονας; Εκατόν πενήντα χρόνια πριν η απάντηση θα ήταν όχι. Σήμερα, μετά τις ανασκαφές του Σλήμαν, ο πολιτισμός που γέννησε ένα από τα παγκόσμια λογοτεχνικά αριστουργήματα είναι αναμφισβήτητα υπαρκτός και συναρπαστικός. Ας επισκεφθούμε τον πυρήνα του, τις Μυκήνες, αλλά και κάποια από τα υπόλοιπα εντυπωσιακά κατάλοιπά του, στην Τίρυνθα, τη Μιδέα, την Πύλο και… την Αγγλία!

Ολυμπία

Το 776 π.Χ. λέει η παράδοση, στην ασήμαντη αυτή γωνιά της Ελλάδας καθιερώθηκε ένα γεγονός που έμελλε να γίνει παγκόσμιο και διαχρονικό. Πώς ξεκίνησαν όλα; Ποιες ήταν οι τότε ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Υπήρχαν στην αρχαιότητα σταρ του αθλητισμού και πώς τιμωρούνταν οι παραβάτες των κανόνων; Με αυτά και άλλα ερωτήματα θα σχοληθούμε κατά την περιήγησή μας στην αρχαία Ολυμπία.

Επίδαυρος

Ένας θεός outsider, ο Ασκληπιός, κατέληξε να διαθέτει δεκάδες ιερά σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Τι ζητούσαν οι άνθρωποι από τον θεό και με ποιο τρόπο εκείνος ικανοποιούσε τα αιτήματά τους; Με αφετηρία την Επίδαυρο και τα εντυπωσιακά κτίσματά της, θα μπούμε, χωρίς εντολή γιατρού, στον κόσμο της ιατρικής της αρχαιότητας.

Αρχαιολογία στην άγνωστη Πελοπόννησο

Η Πελοπόννησος είναι στην πραγματικότητα ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο. Στην περιήγησή μας αυτή θα προσεγγίσουμε μερικούς από τους λιγότερο διάσημους αλλά εξαιρετικά σημαντικούς αρχαιολογικούς της χώρους, όπως το πανάρχαιο σπήλαιο Φράγχθι, τα υπέροχο αρκαδικό ιερό της Λυκόσουρας, το μυστηριακό Λύκαιον όρος.

Δελφοί

Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το κέντρο του κόσμου. Σήμερα είναι ένας εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος, με σπουδαία μνημεία και σπουδαία έργα τέχνης. Θα τον γνωρίσουμε, ανηφορίζοντας πρώτα το μονοπάτι που έφερνε τους αρχαίους προσκυνητές από την Κίρρα, το επίνειο, στο ιερό και μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Ήπειρος και Θεσσαλία

Μια πανοραμική ματιά σε δύο από τις βορινές περιφέρειες της Ελλάδας, όπου ο επισκέπτης συναντά κάποιους από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας: από προϊστορικούς, όπως το Σέσκλο και το Διμήνι, μέχρι ρωμαϊκούς, όπως η πόλη-τρόπαιο που ίδρυσε ο Οκταβιανός μετά τη νίκη του κατά του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας.

Μακεδονία και Θράκη

Τι να πρωτοδεί κανείς εδώ; Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη, Φίλιπποι, ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Ας ακολουθήσουμε την περίφημη ρωμαϊκή Via Egnatia για να δούμε ποια σπουδαία μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μας αποκαλύψουν η Μακεδονία και η Θράκη.

Από το Ολντουβάι στο Μάτσου Πίτσου: Παγκόσμια αρχαιολογία

Ναι, είναι αλήθεια! Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου! Πάμε να δούμε τα θαύματα που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στην υπόλοιπη Ευρώπη, και τις άλλες ηπείρους, και να γνωρίσουμε ορισμένους από τους ανθρώπους, επιστήμονες και τυχοδιώκτες, που διαμόρφωσαν την επιστήμη της αρχαιολογίας!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet (biblionet.gr)

Κατερίνα Σέρβη: Τα παιδιά μαθαίνουν για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαβάζοντας παιδικά βιβλία | ελλαδα , πολιτισμός | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ (ekirikas.com)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Συμπλήρωσε τώρα την φόρμα σου!

Δηλώστε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας!
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος!
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε αμέσως  σε επικοινωνία μαζί σας.