Προβολή ταινίας στην Ανοιχτή Τέχνη! Σάββατο 21-10- 2017, στις 19:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας ‘Κωστής Παλαμάς – Το υπέρτατο λουλούδι του λόγου’, του Σταμάτη Τσαρουχά. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

Περίληψη-Συντελεστές
Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ποιητή Κωστή Παλαμά, αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας, που με το ποιητικό του έργο επηρέασε τις πολιτικές εξελίξεις στην εποχή του κι όχι μόνο, καθώς ο λόγος του φαντάζει εξαιρετικά επίκαιρος σήμερα. Ο φακός ακολουθώντας τα βήματα ενός σκηνοθέτη-ερευνητή που προσπαθεί να ολοκληρώσει μια ταινία γι’αυτήν τη σπουδαία μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων, φωτίζει τις άγνωστες πτυχές του ποιητή και την πολιτική του στάση απέναντι στα ιστορικά και εθνικά ζητήματα της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας συγχρόνως την κοινωνικοπολιτική ιστορία της χώρας μας, από το 1865 ως το 1943, χρονιά που έφυγε απ’τη ζωή ο Κωστής Παλαμάς.

Περίληψη (αγγλικά)
The film is about Greece’s national poet Costis Palamas, his life, ideas and his poetry. The camera lens follows a director-researcher’s steps who tries to make a movie about this great and important person in Greek literature. The movie lights up unknown facts and details in Palama’s life and records his political opinions in Greek historical and national themes. At the same time, the film reveals the social-political history in Greece, from 1865 to 1943, the year that Costis Palamas passed away.

Σκηνοθεσία -Σενάριο: Σταμάτης Τσαρουχάς
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιώργος Ανδρειωμένος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Ποταμιάνος-Γιάννης Κάσσης
Πρωτότυπη Μουσική: Χρίστος Τσιαμούλης
Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά
Ηχολήπτης: Σωκράτης Στεφανίδης
Μοντέρ: Σαϊφεντίν Σαλήμ
Στον ρόλο του Ερευνητή: Ρένος Χαραλαμπίδης
Αφήγηση: Χρήστος Λιακόπουλος
Παραγωγή: Σταμάτης Τσαρουχάς
Με την ενίσχυση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

ΠΡΟΒΟΛΗ: Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
Ώρα: 19:30 μ.μ.
Τοποθεσία: Ανοιχτή Τέχνη
Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα
Είσοδος ελεύθερη

Δηλώσεις συμμετοχής
στο τηλέφωνο της Ανοιχτής Τέχνης: 210 32 27 188
ή στο:info@anoixtitexni.gr

22555559_1644927515538051_5389502280841247889_o

 

«Μεθύστε με τ’ Αθάνατο κρασί του ‘21!»

το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου (18:00-21:00)
και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου (18:00-21:00)
με ομιλητές, καθηγητές της σχολής μας.

Σάββατο: 20-2- 2021

18:00: Αλέξανδρος Ασωνίτης: Ελευθερία ή Θάνατος! Τα δώρα της Τουρκίας για το 1821. Τα αντίδωρα.

18:30: Μηνάς Βιντιάδης:  Το ξεχασμένο  Ολοκαύτωμα της Κάσου. 

19:00: Κώστας Γεωργουσόπουλος: Το 1821 στη Δραματουργία.

19:30: Αγαθή Δημητρούκα: Η τραγική αποστολή εθελοντών από την Αϊτή, και η «Ωδή στο Μεσολόγγι» από την Κούβα.

20.00: Δημήτρης Σταθακόπουλος: Ο διπλός ρόλος Αγγλογάλλων και  Ρώσων κατά την Επανάσταση.

20.30: Βασίλης Καραποστόλης: Η  Μητέρα-Πατρίδα  και οι γόνοι της: μια  εκτίμηση  του πνεύματος  του ΄21.

Κυριακή: 21-2- 2021

18:00: Μαριέττα Πεπελάση: Μεγαλώνοντας με το 1821.

18:30: Γιώργος Μονεμβασίτης: «Καβάλα πάν’ στην εκκλησιά…». Το Κλέφτικο Τραγούδι: Ήλιος και Φως σε σκοτεινούς καιρούς.

19.00: Χρήστος Μήτσης: Το “1821” στις οθόνες του κινηματογράφου.  

19:30: Χαρίκλεια Τσοκανή: Μύθος και Ιστορία στην Επανάσταση του 1821.

20.00: Μάνος Στεφανίδης: Η τέχνη το 1821: Τότε, τώρα, πάντα.

20:30: Βλάσης Αγτζίδης: Μικρασιάτες και Πόντιοι στην Επανάσταση  του 1821.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται από το κανάλι της Ανοιχτής Τέχνης στο ”γιου τιουμπ”, από την ιστοσελίδα μας και από το ”φβ” μας. Μπορείτε να συμμετάσχετε με ερωτήσεις στο τέλος κάθε εισήγησης, μέσω του ”τσατ”.