Ανώνυμο σχέδιο (82)

Μεγακλής Ρογκάκος

Ο Μεγακλής Ρογκάκος είναι ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων. Κατέχει πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (1997)˙ Μάστερ στην Πολιτική και Διαχείριση των Τεχνών από το Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου (1998)˙ επιπλέον πτυχίο Μάστερ στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης από το Κολλέγιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου (1999)˙ και Διδακτορικό στη Φιλοσοφία & Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ (2016).

Κατά την περίοδο 2000-2004 εργάστηκε ως υπεύθυνος πληροφοριών στην Τέιτ Γκάλερυ, διεξήγαγε επιστημονική έρευνα και επιμελήθηκε μία σειρά από εκθέσεις πολυμέσων, στο Λονδίνο και στο εξωτερικό, με διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες. Το 2004-2012 εργάσθηκε ως Επιμελητής ACG Art στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Υπό την ιδιότητα αυτή, οργάνωσε τη συλλογή έργων τέχνης σε αυτό που έγινε γνωστό ως «ACG Art»˙ δημιούργησε την ιστοσελίδα www.acgart.gr για τη συλλογή˙ αύξησε τη συλλογή από 865 έως 3,427 έργα˙ δημιούργησε την ACG Art Γκάλερυ που άνοιξε το 2008˙ επιμελήθηκε 12 εκθέσεων τέχνης ACG Art˙ και συνεργάσθηκε με τα τμήματα του κολλεγίου για την ανάπτυξη και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από το 2012, εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής, συνεχίζοντας να επιμελείται εκθέσεις και να εποπτεύει πολιτιστικά εγχειρήματα, ενώ συνεχίζει τη διδακτορική του έρευνα στην ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Η πλειονότητα των προαναφερθέντων εκθέσεων συνοδεύονται από κατάλογο, για τον οποίο συμβάλλει με κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά, και του οποίου επιβλέπει το σχεδιασμό. Δημοσιεύει, επίσης κριτικές εξαιρετικών εκθέσεων τέχνης στην ιστοσελίδα του www.elculture.gr.

Το 2012-2016 πραγματοποίησε διδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ντων Αντές. Η διατριβή του έχει τίτλο «Μία Τσουσική Εξήγηση του Μεγάλου Γυαλιού – Ομηρικά Ίχνη στον Μεταμοντερνισμό του Μαρσέλ Ντυσάν». Στην πραγματικότητα, διερεύνησε πώς το Γυαλί (1915-1923) του Μαρσέλ Ντυσάν μπορεί να αφορά ιδιαίτερα την Οδύσσεια του Ομήρου και κατ’ επέκταση τον Οδυσσέα (1914-1922) του Τζέημς Τζόυς.

Πηγή: https://www.leventis-scholars.gr/σχετικά-με-εμάς/διοικητικό-συμβούλιο/μεγακλής-ρογκάκος/ 

Δημοφιλή σεμινάρια

Σχετικά σεμινάρια