Η «Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό», έχει την ιδιαίτερη τιμή και  χαρά να σας προσκαλέσει, στην διάλεξη του καθηγητή Αστρονομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κου Γιάννη Σειραδάκη, με θέμα το αρχαίο, μοναδικό τεχνολογικό επίτευγμα:

Ο Υπολογιστής  των Αντικυθήρων:
Η ανακάλυψη – Η μελέτη – Οι τεχνικές – Η χρήση

Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής αστρονομικός-ημερολογιακός υπολογιστής. Βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο. Από γραφολογικές μελέτες αποδείχθηκε ότι είχε κατασκευαστεί το 150 – 100 π.Χ.  Περιείχε τουλάχιστον 30 συμπλεκόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και να προβλεφθούν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης.   Είναι  ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου! Είναι τόσο σημαντικός για τη γένεση και εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο ο Παρθενώνας για την Αρχιτεκτονική! Γι’ αυτό  καθίσταται επιτακτική  η ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας.

Ο, τιμημένοςμε το βραβείο  Descartes, καθηγητής κος Γιάννης Σειραδάκης μετέχει στην διεθνή επιστημονική ομάδα που εξετάζει τον περίφημο υπολογιστή: Antikythera Mechanism Research Project (AMRP) και θεωρείται παγκοσμίως από τους πλέον ειδικούς σχετικά με τον υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014
Ώρα: 19:00 μ.μ.
Τοποθεσία: Ανοιχτή Τέχνη, Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2.
Είσοδος ελεύθερη

Είσοδος: Ελεύθερη
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της Ανοιχτής Τέχνης210 32 27 188
ή στην Ιστοσελίδα μας: info@anoixtitexnι.gr

Διάλεξη για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων