αιτη 1821

   

1821 Υποτροφίες για την Αϊτή! Να προσκληθεί η Αϊτή για τα 200 χρόνια, όχι ο Κάρολος!

Η σχολή σεμιναρίων Ανοιχτή Τέχνη, προτείνει:

1821 Υποτροφίες για την Αϊτή! Να προσκληθεί η Αϊτή για τα 200 χρόνια της Επανάστασης, όχι ο Κάρολος!  

H Αϊτή υπήρξε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνώρισε την ελληνική Επανάσταση, όταν οι ευρωπαϊκές χώρες/αυτοκρατορίες ήταν αμήχανες, αν όχι εναντίον μας. Στην αναγνώριση προχώρησε  « ο πρόεδρος του Χαητίου
Ιωάννης Πέτρος Βογέρ» (Ζαν Πιερ Μπουαγιέ)
απαντώντας με ενθουσιασμό  και ιστορικώς ακριβή λόγια, που είναι σαν να γράφτηκαν μόλις χτες, στην επιστολή την οποία του είχε απευθύνει ο Αδαμάντιος Κοραής. Αναφέρεται επίσης ότι η Αϊτή  έστειλε στην Ελλάδα 100  εθελοντές πολεμιστές, που δυστυχώς χάθηκαν κατά το ταξίδι, καθώς και 45 τόννους καφέ, για να τον πουλήσουμε και με τα χρήματα να αγοράσουμε όπλα.

Είναι, λοιπόν, ιστορικώς, πολιτιστικώς και ηθικώς επιβεβλημένο, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την γενναία και άδολη στάση της, να ζητήσουμε από την Αϊτή να παραστεί ως πρώτη επίσημη προσκεκλημένη στους εορτασμούς για το ’21, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και το γιγάντιο παγκόσμιο κίνημα του Φιλελληνισμού, που όμοιό του δεν έχει ξαναϋπάρξει σε καμμία άλλη ιστορική περίπτωση. Και να ανακοινώσουμε 1821 (ή 200) υποτροφίες για μαθήτριες και μαθητές της Αϊτής, να έλθουν να σπουδάσουν στην χώρα μας. Επίσης, να δοθεί το όνομα της Αϊτής και του προέδρου Ζαν Πιερ Μπουαγιέ σε δρόμους της Αθήνας, της Ελλάδας, της Κύπρου και όπου υπάρχει ελληνισμός.
Ταυτοχρόνως, απευθύνουμε έκκληση στον σεβαστό κ. πρωθυπουργό να μην επιμείνει στην πρόσκλησή του στον πρίγκηπα Κάρολο της Βρετανίας. Όχι μόνο γιατί ο ρόλος των τότε μεγάλων δυνάμεων και της Βρετανίας στην Επανάσταση υπήρξε διφορούμενος, αλλά και γιατί: Η οικογένεια του Κάρολου, και συγκεκριμένα η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ, είναι η ηθικός αυτουργός της φριχτής ειδεχθούς δολοφονίας, με απαγχονισμό, των 9 Κυπρίων Επαναστατών, κατά την διάρκεια του Αγώνα 1955-1959 που απελευθέρωσε, δυστυχώς μόνο για λίγο, την Κύπρο. Από τότε, και μέχρι σήμερα, η ηττημένη Βρετανία απεργάζεται την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα δεινά για την Κύπρο. Δεν νοείται, συνεπώς, να τιμήσουμε την πρώτη μεγάλη Επανάσταση του ελληνισμού, προσκαλώντας τους σφαγείς της δεύτερης ελληνικής Επανάστασης! Δεν μπορεί, ηθικώς και ιστορικώς, ο Κάρολος να είναι προσκεκλημένος στην γιορτή μας.

Μαζί με τους  εκπροσώπους των τότε μεγάλων δυνάμεων, θα μπορούσαν να προσκληθούν απόγονοι των Βρετανών, Γάλλων, Ρώσων, Ιταλών, Πολωνών, Ισπανών, Βορειοαμερικανών, Λατινοαμερικανών και όλων των Φιλελλήνων κάθε εθνικότητας.

1821 Υποτροφίες στην Αϊτή! Προσκεκλημένη μας η Αϊτή, όχι ο Κάρολος!
Το παρόν ψήφισμα θα αποσταλεί και στην κυβέρνηση της Αϊτής!

Για την Ανοιχτή Τέχνη, Αλέξανδρος Ασωνίτης, συγγραφέας

Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια, διαλέξεις, δράσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό!
Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα, Αθήνα