Διάλεξη με τον Γιώργο Μονεμβασίτη: «Μωρέ, αυτό κάτι μου θυμίζει», 14 Μαρτίου 2015

Η «Ανοιχτή Τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό» σας προσκαλεί στην διάλεξη του κριτικού και ιστορικού μουσικής Γιώργου Μονεμβασίτη με θέμα: «Μωρέ, αυτό κάτι μου θυμίζει – Η μίμηση και η κλοπή στη μουσική». Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 στις 7:30 το απόγευμα στον χώρο της «Ανοιχτής Τέχνης», Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ένα σύγχρονο τραγούδι ή μια σύγχρονη μουσική και αναρωτιόμαστε τι μας θυμίζει. Κατ’ αναλογίαν, όχι σπάνια, η ακρόαση ενός συνθέματος της κλασικής-λόγιας μουσικής προκαλεί τη μνήμη να αναζητήσει συγγενικούς μουσικούς ήχους. Αυτά συμβαίνουν επειδή ολόκληρη η ιστορία της μουσικής, όπως και κάθε τέχνης, άλλωστε, είναι γεμάτη από δάνεια, από μιμήσεις, από … κλοπές! Όλοι αντιγράφουν όλους!!! Μόνο που οι μέτριοι μιμούνται, ενώ οι σπουδαίοι κλέβουν, όπως φέρεται ειπών ο σπουδαίος μουσουργός του 20ου αιώνα Ίγκορ Στραβίνσκυ.
Αυτά και άλλα σχετικά επεξεργάζεται και παρουσιάζει στην ομιλία του ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης υποστηρίζοντας τις αναφορές του με επιλεγμένα μουσικά δείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Λαϊκά τραγούδια και μουσικές γνωστά σε όλους, που γεννήθηκαν, μετά από περισσότερο ή λιγότερο εμπνευσμένες επεξεργασίες με σύγχρονο τρόπο, από γνωστά ή/και άγνωστα έργα της κλασικής-λόγιας μουσικής. Ή αλλιώς «Η κλασική μουσική … αλλιώς»
Ο Γιώργος Μονεμβασίτης εισηγείται στην «Ανοιχτή Τέχνη» το σεμινάριο «Η κλασική μουσική … αλλιώς»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί:

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015,
ώρα 19.30
Τοποθεσία: Ανοιχτή Τέχνη, Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2.
Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η κράτηση θέσεως στο τηλέφωνο της Ανοιχτής Τέχνης: 210 32 27 188
ή στην Ιστοσελίδα μας:info@anoixtitexni.gr

«Ανοιχτή τέχνη, σεμινάρια-διαλέξεις-δράσεις για τις τέχνες και τον πολιτισμό»
Ναυάρχου Νικοδήμου 2 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα.
info@anoixtitexni.gr
www.anoixtitexni.gr

Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Tags: , , ,   /   0 Σχόλια   /   12-03-2015

Αφηστε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.