Οι διαλέξεις της «Ανοιχτής Τέχνης»!

Όταν το 2013 ξεκινήσαμε την «Ανοιχτή Τέχνη», αποφασίσαμε να διοργανώνουμε διαλέξεις, ώστε να δημιουργήσουμε έναν δραστήριο πυρήνα πολιτισμού που θα έδινε την δυνατότητα σε όποιαν κι όποιον ήθελε, χωρίς κανένα κόστος, να έρχεται σε επαφή με δημιουργούς,καλλιτέχνες και επιστήμονες που έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνία μας με το έργο τους και την δημόσια παρουσία τους. Τρία χρόνια αργότερα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε τον σκοπό μας κι είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι κι αυτό. Και θα συνεχίσουμε, καλώντας στον χώρο μας ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της επιστήμης στην Ελλάδα. Παραθέτουμε τα ονόματα όσων μας τίμησαν και τους ευχαριστούμε θερμότατα:

Το 2013:

Την αρχή έκανε ο Μάνος Ελευθερίου!

Στην συνέχεια μας τίμησαν:
Ο ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας των Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιωαννίνων Βασίλειος Κύρκος, ο πρώτος που απέδωσε στην νέα ελληνική όλα τα αποσπάσματα του συνόλου των Προσωκρατικών Φιλοσόφων (εκδ. Παπαδήμα), στην πρώτη δημόσια παρουσίαση-ομιλία για τους περίφημους Προσωκρατικούς φιλοσόφους που έθεσαν τις βάσεις της Δυτικής φιλοσοφίας αλλά και της επιστήμης!

Ο σπουδαίος διανοητής και συγγραφέας, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Καραποστόλης μίλησε για «Το πρόβλημα της δημιουργικότητας στην εποχή μας», διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους η εποχή μας θέτει σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και, κυρίως, εμπόδια που αφορούν τις ψυχικές προϋποθέσεις.

Ο Μανώλης Μητσιάς συνομίλησε με τον Αλέξανδρο Ασωνίτη, (ιδρυτή της Ανοιχτής Τέχνης) για την σταδιοδρομία του και την συνεργασία του με τους κορυφαίους των Ελλήνων συνθετών Μάνο Χατζιδάκη, Μίκη Θεοδωράκη, ΄Ακη Πάνου και τον ποιητή της θρυλικής Αμοργού Νίκο Γκάτσο, που διαμόρφωσε το έντεχνο τραγούδι!

Ο Γιώργος Λαζόγκας, απ’ τους πιο εμβληματικούς εικαστικούς καλλιτέχνες της τελευταίας σαρανταετίας, συνομίλησε με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Θάναση Μουτσόπουλο για την διαδρομή του στην Τέχνη, τις επιδράσεις του, το υπόβαθρο του έργου του.

Ο Γιάννης Μετζικώφ με τον γλαφυρό, καθηλωτικό του λόγο, μας αιχμαλώτισε μιλώντας για το θέατρο, την ενδυματολογία, την σκηνογραφία!

Το 2014:

Ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αστροφυσικός Γιάννης Σειραδάκης, μέλος της διεθνούς ομάδας έρευνας για τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων, μας μίλησε για το μοναδικό αυτό επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας που έχει εντυπωσιάσει τον επιστημονικό κόσμο του 21ου αιώνα!

Ο μεγάλος Νίκος Κούνδουρος συνομίλησε με τον Αλέξανδρο Ασωνίτη για την σπουδαία σταδιοδρομία του, τις σπουδαίες ταινίες του, τον «Δράκο», τις «Μικρές Αφροδίτες», το «1922», τον «Λόρδο Βύρωνα»! Προβλήθηκαν αποσπάσματα απ’ τις ταινίες του.

Ο Βασίλης Καραποστόλης μίλησε για την «Δημιουργικότητα και Καταστροφικότητα στην εποχή μας»!

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μας μίλησε για το θέατρο: «Εισαγωγή στο Ελληνικό Μεταπολεμικό Θέατρο»

Ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Νίκος Αλευράς, πρόβαλε την απαγορευμένη τελευταία του ταινία «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» και συζήτησε με το κοινό!

Ο ποιητής, και μεταφραστής αρχαίου δράματος, Γιώργος Μπλάνας, απ’ τους πιο σημαντικούς της γενιάς του, μίλησε με θέμα: «Τι περιμένουμε σ’ αυτόν τον τόπο συναθροισμένοι;»

Ο Βασίλειος Κύρκος μίλησε για τον Αισχύλο και την σχέση του με τους προσωκρατικούς φιλοσόφους!

Το 2015:

Διοργανώσαμε στον χώρο μας την έκθεση Ζωγραφικής και Σκηνογραφίας: «Αναπαραστάσεις», με έργα των μαθητριών και μαθητών της Ανοιχτής Τέχνης.

Ο εικαστικός Πάνος Χαραλάμπους, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, συνομίλησε με τον Θανάση Μουτσόπουλο για το πρόγραμμα και το όραμά του για την Σχολή!

Ο Γιώργος Μπλάνας παρουσίασε τον σημαντικότερο ίσως ποιητή της ύστερης αρχαιότητας, τον περίφημο, αλλά άγνωστο στο ευρύ κοινό, Παλλαδά, σύμφωνα με την πρώτη ιστορική μετάφραση των ποιημάτων του από τον Τζίμη Παπανικολόπουλο!

Αφιέρωμα τιμής στον Ζήσιμο Λορεντζάτο! Η «Ανοιχτή Τέχνη» συμμετείχε στον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου μας διανοητή. Ομιλητής ήταν ο εκδότης του και φίλος του, συγγραφέας Δημήτρης Μαυρόπουλος (εκδ. Δόμος). Μας τίμησαν με την παρουσία τους: η Πιερρέττα Λορεντζάτου, η Αγνή Πικιώνη, η Άννα Λόντου (προγονή του Γιώργου Σεφέρη), η Μαριέττα Πεπελάση, η Πόπη Μοσκώφ, η Αγαθή Δημητρούκα!

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σε μια μνημειώδη τρίωρη ομιλία του, αναφέρθηκε στον Έρωτα και στο Θέατρο! «Έρως και Θέατρο, μια σχέση αιώνων!»

Ο φιλόλογος, μελετητής και ερευνητής της ελληνικής γλώσσας Χρίστος Δάλκος, παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Είναι δυνατόν ορισμένες λέξεις της αρχαίας ελληνικής να ετυμολογούνται με βάση λέξεις της νέας ελληνικής;».

Ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης μίλησε για τις κρυφές σχέσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών της μουσικής που, σαν τον κόσμο μας, είναι μια, αλλά και αυτή αναλύεται σε πολλά!

Η Μαρία Φαραντούρη συνομίλησε με την Αγαθή Δημητρούκα για το ξεκίνημά της, την διεθνή σταδιοδρομία της, την προσπάθεια των αυτοεξορίστων Ελλήνων κατά της χούντας, για την συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκη, τον Νίκο Γκάτσο, για τα μεγάλα τραγούδια που έχει σφραγίσει με την ερμηνεία της!

Πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε θα ήταν ικανοποιημένος στην θέση μας, αλλά μεγαλύτερη ικανοποίηση μας προκάλεσε η ανταπόκριση του κόσμου που πλαισίωσε όλες μας τις διαλέξεις! Το πρόγραμμα για τις διαλέξεις του 2016 θα ανακοινωθεί σύντομα. Μπορούμε να ανακοινώσουμε από τώρα ότι θα εγκαινιάσουμε τον εφετεινό κύκλο με την παρουσίαση του εικαστικού Άγγελου Σκούρτη, στα τέλη Οκτωβρίου!

Ο απολογισμός μας, ας τον ονομάσουμε έτσι, δεν θα είναι πλήρης, αν δεν αναφερθούμε στις δράσεις που αναλάβαμε:

Διοργανώσαμε ηλεκτρονική εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την ανάδειξη σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του χώρου των ναζιστικών φυλακών της Κομμαντατούρ, επί της οδού Κοραή 4. Πρέπει να πούμε ότι χώρος ξανάνοιξε για το κοινό, ύστερα από πολυετή αρθρογραφία του Αλέξανδρου Ασωνίτη στην «Ελευθεροτυπία» και στο περιοδικό «Έψιλον»!

Διοργανώσαμε βραδιά παρατήρησης του ουρανού στο αίθριο του Πόλις Αρτ Καφέ, με επιστασία της αστρονόμου μας Φιόρης Μεταλληνού και τρία τηλεσκόπια!

Διοργανώσαμε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη για την ταινία του «Μικρό Ψάρι» που ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο φεστιβάλ της Βενετίας! Παρών ήταν ο σπουδαίος ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης.

Λάβαμε μέρος στον εορτασμό της Ημέρας της Ποίησης το 2014 και 2015, στο Πόλις Άρτ Καφέ.

Και συνεχίζουμε το 2015-2016! Σας περιμένουμε και πάλι στον φιλόξενο χώρο μας, Φιλελλήνων & Ναυάρχου Νικοδήμου 2, στο Σύνταγμα, δίπλα απ’ το μετρό!

Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Tags:   /   0 Σχόλια   /   25-09-2015

Αφηστε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.