Εκδίκηση! Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης μιλάει για το μυθιστόρημα του!

7 Ιουλίου 2011, χαράµατα: Στα κατεχόµενα της Κύπρου βρίσκονται δολοφονηµένα και τα 94 παιδιά που είχαν πέσει θύµατα απαγωγής δυο µέρες πριν.

17 Ιουλίου 2011, απόγευµα: Φορώντας ένα κατακόκκινο µατωµένοκουστούµι παραδίδεται ως αυτουργός των φόνων ο Βραζιλιάνος επιχειρηµατίας-ιδιοκτήτης ξενοδοχείων Κάρλος Λόπεζ Εντίνιο Αλβάρο. Ποια σχέση µπορεί να έχει µ’ αυτήν την φρικιαστική εκατόµβη ένας θυρωρός του Δροµοκαΐτειου Ψυχιατρικού Νοσοκοµείου Αττικής, ο αποκαλούµενος Βήτα; 

 Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία της «Εκτέλεσης», του πρώτου μυθιστορήματος της τριλογίας του «Πένθος και Έξαρση», ο Αλέξανδρος Ασωνίτης κυκλοφόρησε, πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη, το δεύτερο μυθιστόρημα με τίτλο Εκδίκηση.

-Έρωτας στην Κύπρο;

-Είναι κατ’ αρχάς η ιστορία ενός ζευγαριού που παρακολουθούμε την πορεία του σε όλη την τρολογία: Η ιστορία του Διονύση Ταλλανιδανού και της Κλαούντιας Βάμπες. Ο Διονύσης είναι από την Αλεξάνδρεια κι η Κλαούντια από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Γνωρίζονται στην Κύπρο λίγο πριν την εισβολή, ερωτεύονται  κι ο έρωτας τους οδηγεί πρώτα στην Βηρυττό κι ύστερα στην Βραζιλία.

-Δεν βρίσκονται δηλαδή στην Κύπρο όταν γίνεται η τούρκικη εισβολή;

-Ακριβώς, κι αυτό είναι το κομβικό σημείο, όπως πολύ σωστά εντοπίζετε. Βρίσκονται στην Βραζιλία και χαίρονται τον έρωτά τους, όταν ξαφνικά ο Διονύσης βλέπει στο πρωτοδέλιδο της εφημερίδας «Κρόνικα» σκοτωμένη την οικογένειά του, τα  δίδυμα δωδεκάχρονα αδέλφια του και τους γονείς του, κατά τους τούρκικους βομβαρδισμούς. Τότε παίρνει μια σκληρή απόφαση: ν’ αλλάξει όνομα και να μην ξαναγυρίσει ποτέ στην Αλεξάνδρεια ή στην Ελλάδα. Αλλά στην Κύπρο θα γυρίσει, στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου είχαν δολοφονηθεί οι δικοί του.  Σημειώνω ότι ο Κάρλος Λόπεζ Εντίνιο Αλβάρο, όπως είναι το νέο του όνομα, είναι πια ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στην Βραζιλία.

 -Και στην κατεχόμενη Κερύνεια τι πήγε να κάνει;

-Αγόρασε το 1993 ένα ξενοδοχείο κοντά στο ξενοδοχείο που είχε δολοφονηθεί η οικογένειά του. Και άρχισε να το λειτουργεί από το 1995. Έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη των κατοχικών αρχών, ζητάει και παίρνει στην Βραζιλία έντεκα παιδάκια από ορφανοτροφεία να τα δώσει για υιοθεσία σε άτεκνες οικογένειες φίλων και γνωστών στην Βραζιλία. Αντί για υιοθεσία όμως, τα κλείνει σ’ ένα κτήμα του έξω απ’το Ρίοντε Τζανέιρο και δεν τα  βγάζει παρά δεκαέξι χρόνια αργότερα για να τα πάει πίσω στα κατεχόμενα. Στα έντεκα παιδάκια αυτά που φωνάζει όλα με το όνομα Μπουλέντ, και Τανσού το μόνο κορίτσι,  τους μαθαίνει τα πάντα ανάποδα: Ότι όσοι μιλάνε τούρκικα είναι Έλληνες, ότι οι Τούρκοι έχουν σκοτώσει τα αδέλφια τους στην Κύπρο, κλπ και τα εκπαιδεύει για να πάνε στην Κύπρο να πάρουν εκδίκηση.

-Και παίρνουν εκδίκηση, αυτό περιγράφει το μυθιστόρημα;

-Ναι. Ο Κάρλος Λόπεζ οργανώνει μια φριχτή ενέργεια: απάγει ενενηντατέσσερα παιδάκια ενός ιδιωτικού σχολείου, τα φυλακίζει στο υπόγειο του ξενοδοχείου του, σε ένα διπλό κοντέινερ, και τα παραδίδει στα υιοθετημένα παιδιά, τους Μπουλέντ, να πάρουν εκδίκηση.

-Έχετε συγκλονιστικές και σκληρές περιγραφές, τόσο του τρόπου με τον οποίο συμβαίνουν όλα αυτά, όσο και της εκπαίδευσης των νεαρών Μπουλέντ. Ειδικά  όταν τους πάει σ’  αυτούς τους περίφημους  καταρράκτες στο Ρίο ντε Ιγκουασού,  όπου έχετε και μια καθηλωτική σκηνή με την επίθεση ενός τζάγκουαρ εναντίον των παιδιών. Θίγονται νομίζω πολλά θέματα και στην Εκδίκηση και στην Εκτέλεση. Βία, ταυτότητα, τρέλλα, πατρίδα, έρωτας. Πένθος… Ακόμα κι ένα περιστατικό στην Κατοχή έχετε με μια νεαρή, την Κατίγκω Ντουρεμάκη που αναγκάζεται να φάει…

Προτείνω να  διαβάσουν στο βιβλίο την συνέχεια του περιστατικού! ¨Έχετε όμως δίκιο σχετικά με τα θέματα που αποτελούν το υπόβαθρο της τριλογίας μου «Πένθος και Έξαρση»: αυτά είναι. Κι επίσης, πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν πέφτει θύμα μιας εκκωφαντικής αδικίας, όπως η δολοφονία των δικών του, πού μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μυαλό και η ανθρώπινη ψυχή, ο μεγάλος αν όχι ο μεγαλύτερος άγνωστος του κόσμου μας και της ζωής μας.

-Είναι τόσο ανεξερεύνητη η ψυχή μας;

-Η ανθρώπινη εμπειρία  αυτό δείχνει, δια μέσου των αιώνων, ότι ο άνθρωπος είναι ανεξέλεγκτος κι απείθαρχος, κάτι που στην ουσία αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο της ανεξαρτησίας του, οντολογικώς μιλώντας.

-Η γυναίκα του, η Κλαούντια, στην οποία αφιερώνετε αρκετά κεφάλαια, είναι σε γνώση του σχεδίου εκδίκησης;

-Όχι, μάλιστα ο Κάρλος Λόπεζ χωρίζει μαζί της ώστε να είναι απερίσπαστος. Ένα θύμα του, δηλαδή, είναι κι η τέως  γυναίκα του, όπως κι ο εαυτός του άλλωστε. Παραδίδεται και εκτελείται δημοσίως στην κατεχόμενη Λευκωσία, εξ ου και ο τίτλος του πρώτου βιβλίου, Εκτέλεση.

-Που  πήρε πολύ σημαντικές κριτικές, στην Καθημερινή και στο Βήμα, στην Εφημερίδα των Συντακτών από τον Βασίλη Κατσικονούρη. Το αποκάλεσαν και Μόμπυ Ντικ του ελληνισμού.  

-Μεγάλα λόγια, σοβαρά,  και τους ευχαριστώ. Εύχομαι να είναι όντως έτσι. Είναι ενθαρρυντικές οι καλές κριτικές και χρήσιμες οι αρνητικές, αν δεν είναι εμπαθείς και παραπλανητικές. Αυτό είναι πληγή.

-Ο τρίτος τόμος;

Είναι ολοκληρωμένος, λέγεται Καθαρμοί και θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2020. Προλαβαίνω γιατί αυτή είναι η δουλειά μου και η τέχνη μου, να γράφω και να διαβάζω.

-Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ και θα ήθελα να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους και καλορίζικη η νέα προσπάθεια του Φλας. Καλό κατευόδιο  και την ευγνωμοσύνη μας στον Θάνο Μικρούτσικο, αξιότατο συνεχιστή των μεγάλων μουσουργών του λόγιου και του λαϊκού μας τραγουδιού. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπητή Μαρία Παπαγιάννη και στα παιδιά του.

Πηγή: www.flash.gr

Δημοσιεύτηκε από: anoixtitex   /   Tags: , ,   /   0 Σχόλια   /   16-01-2020

Αφηστε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.