Αρχαία Ελληνικά

Σεμινάριο Αρχαία Ελληνικά για παιδιά

Αρχαία ΕλληνικάΑρχαία Ελληνικά για παιδιά & εφήβους με την Χρυσούλα Καραμάτσιου

…………………………………………….

Συχνότητα: κάθε Τετάρτη 16:00 – 17:00
για παιδιά 7-12 ετών
Διάρκεια: 6μηνη
Εισηγήτρια: Χρυσούλα Καραμάτσιου

Η Ανοιχτή Τέχνη σας παρέχει Βεβαίωση Σπουδών!

Τα πρώτα βήματα!

Στην Ανοιχτή Τέχνη τα παιδιά μας μαθαίνουν τα αρχαία χωρίς υπερβολές και κραυγές, με απόλυτο σεβασμό στα τεκμήρια  και στην επιστήμη. Και χωρίς δυσκολίες!
Γιατί, αφού απ’ την φύση τους τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα, σκεφθείτε πόσο εύκολο είναι να διαβάζουν και να καταλάβουν προτάσεις και αποσπάσματα, όταν περιέχουν λέξεις που χρησιμοποιούν κάθε μέρα αλλά  και λέξεις που  θα μάθουν μαζί μας και θα συναντήσουν αργότερα στην ζωή τους!
Ξεκινάμε, λοιπόν, το γοητευτικό ταξίδι της εκμάθησης της αρχαίας μας γλώσσας με απλά και κατανοητά παραδείγματα, με παιδαγωγικά-μαθησιακά παιχνίδια, όπως  οι παραβολές και  οι αντιστοιχίσεις. Με μια επεξήγηση, που κάνει αυτομάτως  τα παιδιά να αισθάνονται άνετα και φιλικά προς τα αρχαία.
Γιατί «αρχαία» δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά αρχικά! Αρχαία ελληνικά, δηλαδή, είναι τα αρχικά ελληνικά!
Κι αν κάποιος αναρωτηθεί: «τι μας χρειάζονται τα αρχαία και οι λέξεις τους;», ας σκεφθεί ότι η πλειοψηφία των λέξεων που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι αρχαίες! Το «σήμερα» είναι αρχαίο ή σύγχρονο; Η «μέρα»; Η «τύχη»; Η «θάλασσα»; Ο «ήλιος», η «ζωή»; Το «παιδί», το «παίζω»;  κλπ. κλπ.
Και μετά ας σκεφτεί ότι, αν δεν χρειάζονται σε μας τα αρχικά ελληνικά, χρειάζονται στον πρωτοπόρο της τεχνολογίας Μπιλ Γκέιτς που ονόμασε την εταιρεία του «Μάϊκροσοφτ», από την αρχαία λέξη: «μικρός». Ότι η εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου ονομάζεται Βικιπαιδεία, από την αρχαία λέξη: «παιδεία»! Ότι το τηλέ-φωνο ονομάσθηκε  telephone πάλι από τις αρχαίες μας λέξεις: τηλε-, αυτό που συμβαίνει από μακρυά, και φωνή. Και η λέξη τηλε-όραση αρχαιοελληνική είναι η μισή. Αυτή είναι η αρχική μας γλώσσα: Τροφοδοτεί χιλιάδες χρόνια τις επιστήμες και τις τέχνες!

Και τα επόμενα βήματα!

Με  οργανωμένα, ευχάριστα  παιχνίδια μαθήσεως θα προσεγγίσουμε ύστερα τις βασικές αρχές της γραμματικής και του συντακτικού, που δεν αφορούν μόνο την αρχαία αλλά και τη νέα ελληνική,  αφού πολλές φορές η σύνταξή τους έχει την ίδια δομή: Το «διδάσκω»,  π.χ. έχει την ίδια ακριβώς σύνταξη στην αρχαία και στην νέα ελληνική. Συντάσσεται με αιτιατική, και τότε και τώρα: Αθηναίοι διδάσκουσι παίδας μουσικήν. Σήμερα λέμε: Οι Αθηναίοι διδάσκουν τα παιδιά τους μουσική.
Θα επεξηγήσουμε, επίσης, φράσεις απ’ την αρχαιότητα που διάνυσαν δυόμιση χιλιάδες χρόνια κι έφτασαν ακέραιες μέχρι στις μέρες μας, π.χ. «μέτρον άριστον», «υπέρ το δέον», «ουδέν κακόν αμιγές καλού» κ.λ.π. και, φυσικά, θα γνωρίσουμε στην αρχική τους μορφή αποσπάσματα, όλα επιλεγμένα με παιδαγωγικά κριτήρια,  της αρχαίας γραμματείας μας (Αίσωπος, Όμηρος, Ησίοδος, Τραγικοί κ.α.), τα οποία θα αποδώσουμε στην σύγχρονη, την δική μας, πλούσια, δημοτική!
Η  εκμάθηση της αρχαίας με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και ελεύθερους ορίζοντες μάς απαλάσσει επιτέλους απ’ το βάρος που, άδικα, έχουν φορτώσει στα αρχαία, διδασκαλίες οι οποίες έδιναν έμφαση στον τύπο χάνοντας την ουσία. Έτσι, τα παιδιά μας θα κατανοήσουν ότι η γλώσσα κάθε λαού είναι η ψυχή του, η φιλοσοφία, η νοοτροπία του. Θέλουμε να αγαπήσουν την γλώσσα μας, δηλαδή να αγαπήσουν τον εαυτό τους, τον τόπο τους, τον πολιτισμό τους. Θα τους προσφέρουμε γνώσεις που θα τα βοηθήσουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι μαθητές και, αργότερα, καλοί επιστήμονες και ελεύθεροι, δημοκρατικοί  πολίτες! «Την γλώσσα μού έδωσαν ελληνική στις ακρογιαλιές του Ομήρου», έγραψε ο Ελύτης. Σ’ αυτές τις ακρογιαλιές, σ’ αυτές τις γαλάζιες κι αστραφτερές θάλασσες θα κολυμπήσουμε με τα παιδιά μας!

Εκδηλώστε ενδιαφέρον για αυτό το σεμινάριο

Σας προτείνουμε να δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Ονοματεπώνυμο*:

Email*:

Τηλέφωνο κινητό & σταθερό*:

Ενδιαφέρομαι για το σεμινάριο*:

Επίσης ενδιαφέρομαι για:

Από που μάθατε για αυτό το σεμινάριο;ίντερνετ (google) facebook φίλους 

Σχόλια:

Αφηστε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.