Αρχαία Ελληνικά

Σεμινάριο Αρχαία Ελληνικά για ενήλικες

Αρχαία ΕλληνικάΑρχαία Ελληνικά για ενήλικες
με την Χρυσούλα Καραμάτσιου

………………………………………..

Συχνότητα: κάθε Τετάρτη 18:00-20:00
Διάρκεια: Α΄ κύκλος: 3 μήνες /  Β΄κύκλος: 3 μήνες

Εισηγήτρια: Χρυσούλα Καραμάτσιου

Η Ανοιχτή Τέχνη σας παρέχει Βεβαίωση Σπουδών!

Στην «Ανοιχτή Τέχνη» μαθαίνουμε  τα αρχαία, δηλαδή την αρχική μας, γλώσσα,με σεβασμό στα τεκμήρια  και στην επιστήμη,  χωρίς δυσκολίες!
    Γιατί ένας απ’ τους πιο διαδεδομένους μύθους, που δυστυχώς μας ταλανίζουν, είναι πως τα αρχαία δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την πλούσια δημοτική μας -και ότι είναι δύσκολα στην εκμάθησή της! Κι επίσης ότι είναι μια «νεκρή», μια «περιττή» γλώσσα!
    Αλλά ο Μπιλ Γκέιτς ονόμασε την εταιρεία του “Microsoft”, χρησιμοποιώντας την λέξη  «μικρός», που δεν είναι βέβαια λέξη της δημοτικής αλλά της αρχαίας. Και η εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου λέγεται «wikipedia»,  με δεύτερο συνθετικό την λέξη “παιδεία” που είναι επίσης αρχαία!
    Επομένως τα αρχαία είναι σύγχρονα, είναι το αρχικό που χτίζει το μέλλον, και για να τα μάθουμε δεν χρειαζόμαστε παρά καλή διάθεση και όρεξη!
 
     Να, λοιπόν, πώς θα μάθουμε την  αρχική μορφή της γλώσσας μας που τροφοδοτεί την δημοτική μας αλλά μπολιάζει και ξένες γλώσσες. Ακολουθώντας τέσσερις κεντρικούς αλλά απλούς άξονες, με την καθοδήγηση της εμπνευσμένης φιλολόγου μας  Χρυσούλας Καραμάτσιου, που μαθαίνει εύκολα αρχαία και στούς μικρούς φίλους της Ανοιχτής Τέχνης!
 
             Οι τέσσερις άξονες:
 
    Α) Οι λέξεις μας!  “Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις”, λέει ο  Αντισθένης. Θα επισκεφθούμε και θα εγκύψουμε, λοιπόν,  στο απέραντα πλούσιο λεξιλόγιο της αρχαίας, για να ανακαλύψουμε  λέξεις που έχουν φτάσει μέχρι εμάς αυτούσιες, π.χ. ημέρα, θάλασσα, ήλιος, φως και χιλιάδες άλλες. Αλλά και λέξεις που νομίζουμε πως δεν προέρχονται απ’  την  γλώσσα μας, π.χ. μπάνιο, λέξη που  πολλοί  θεωρούν ιταλική, ενώ είναι εξέλιξη της αρχαίας: βαλανείον!
΄

   Β) Γραμματική και συντακτικό! Θα μάθουμε,  και θα θυμηθούμε, βασικές αρχές τους. Όχι μόνο για να αποφύγουμε εσφαλμένες επιλογές στον προφορικό και γραπτό λόγο μας, αλλά για να μπορέσουμε να   προσεγγίσουμε εύκολα και να εμβαθύνουμε στα νοημάτων  των σπουδαίων κειμένων της γραμματείας μας.

   Γ) Θα  «αποκρυπτογραφήσουμε» λέξεις και νοήματα του Ομήρου,  και άλλων συγγραφέων,  και θα εκπλαγούμε απ’ την διαχρονικότητά τους! ΄Ολοι ξέρουμε, π.χ., την φράση: “ἐπ ξυρο  κμς” αλλά λίγοι θυμόμαστε ότι είναι Ομηρική! Απ’ την ραψωδία Κ΄ 173  της Ιλιάδας, όταν ο Νέστορας, απαντώντας στο Διομήδη, λέει: «…νν γρ δ πντεσσιν  π ξυρο σταται κμς».
 
   Δ) Θα αποδώσουμε κείμενα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αισχύλου, του Ευριπίδη, όχι απλώς μεταφέροντας λέξεις και συντακτικά σχήματα  στην Νέα Ελληνική, αλλά έχοντας ως στόχο την ανακάλυψη της ουσίας και της φιλοσοφίας που η γλώσσα των μεγάλων αυτών δημιουργών παραδίδει σε εμάς και σε όλη την ανθρωπότητα επί τόσους αιώνες.

    Το ταξίδι αυτό στην γλώσσα μας  θα μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και σε βάθος  τον ελληνικό πολιτισμό.  «Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική στις ακρογιαλές του Ομήρου», έγραψε ο Ελύτης. Σ’ αυτές τις ακρογιαλιές, σ’ αυτές τις δημοκρατικές κι αστραφτερές θάλασσες,  ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί!

Εκδηλώστε ενδιαφέρον για αυτό το σεμινάριο

Σας προτείνουμε να δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον σας, για να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας σε συγκεκριμένα σεμινάρια, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Με τη συμπλήρωση και αποστολή της παρακάτω φόρμας θα έρθουμε άμεσα σε επικοινωνία μαζί σας.

Ονοματεπώνυμο*:

Email*:

Τηλέφωνο κινητό & σταθερό*:

Ενδιαφέρομαι για το σεμινάριο*:

Επίσης ενδιαφέρομαι για:

Από που μάθατε για αυτό το σεμινάριο;ίντερνετ (google) facebook φίλους 

Σχόλια:

Δεν υπάρχουν σχόλια.